...

Láttam, hogy bántanak valakit!

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2022. 04. 07.


Ismerd fel a bántalmazást, és lépj fel ellene, különben egyszer lehet, hogy te is sorra kerülsz!

Láttad, ahogy bántottak valakit a suliban vagy az interneten? Talán úgy érzed, hogy nem tehetsz semmiről, de jelenléteddel sajnos te is támogattad az elkövetőt. Ismerd fel a bántalmazást, és lépj fel ellene, különben egyszer lehet, hogy te is sorra kerülsz!

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY

Ha bántalmazás szemtanúja vagy, sokkal fontosabb szereped van az események alakulásában, mint gondolnád! Az elkövető hatalma ugyanis úgy nő, illetve attól érzi magát menőnek, ha van közönség körülötte, amelyik nevet azon, amit mond vagy tesz. Éppen ezért, ha te kívülről nézve nem nevetsz rajta, az elkövető nem éri el a célját és sok esetben a bántalmazásnak vége szakad.

MIT TEHETSZ, HA BÁNTALMAZÁS SZEMTANÚJA VAGY?

• Ne nevess, ne videózz, ne adj táptalajt a bántalmazásnak!

• Ha magadra nézve nem érzed veszélyesnek a helyzetet, avatkozz közbe! Ha jól ismered az elkövetőt, és úgy érzed, tudsz rá hatni, jelezd neki, hogy nincs rendben, amit tesz, és kérd meg, hogy hagyja abba.

• Az erőszak nem megoldás, tehát azzal nem segítesz az áldozatnak, ha beszállsz egy verekedésbe. Ezzel ráadásul magadat is veszélybe sodorhatod.

• Kérj segítséget egy nagyobb gyerektől vagy egy felnőttől, ha úgy látod, egyedül nem tudsz közbeavatkozni.

• Vigasztald meg az áldozatot! Biztosan jólesik majd neki, és nem fogja magát egyedül érezni.

MI A KÜLÖNBSÉG A VICC, KONFLIKTUS ÉS BÁNTALMAZÁS KÖZÖTT?

• Azt gondolod, hogy az, amit látsz, egy egyszerű vicc, egy kis heccelés? Netán egyszeri konfliktusról van szó? Vagy ez már bántalmazás? Segítünk, hogy időben felismerd a bullyingot, hogy fel tudj lépni ellene, ha látod!

• Ha az, akit heccelnek, őszintén nevet a dolgon, akkor valóban viccről van szó. Ekkor nem is kell megvédeni a másikat, hiszen nem bántódott meg.

• Bántalmazás esetén az elkövető nehezen látja be, hogy bántotta a másikat, talán épp őt okolja az események alakulásáért. A bántalmazó nem is törekszik a megoldásra, hiszen menő szeretne lenni, és azt hiszi, hogy ezt úgy éri el, ha kemény marad. Szándékosan teszi, amit tesz, sőt, gyakran előre meg is tervezi a tetteit.

• Ha azt látod, hogy az ismerősöd, akit heccelnek nem nevet vagy nem őszinte a nevetése, akkor jelezd a heccelőnek, hogy nem vicces, amit csinál.

• Konfliktus az, amikor egy félreértésből vita bontakozik ki. Ez többnyire egyszeri eset, ráadásul a vitában egyenrangúak a felek, és törekszenek arra, hogy megoldják a helyzetet. Lehet, hogy mondanak egymásnak csúnya dolgokat, de aztán megbánják, és próbálják megbeszélni az ügyet.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács figyelemfelhívó kisfilmje segít neked, hogy felismerd a bullying jeleit, és hogy kiállj magadért vagy másokért. Bántalmazó, bántalmazott vagy talán tétlen néző vagy? A videók segítségével meg- és felismerheted a bullying résztvevőit. Ezen kívül megtudhatod azt is, mit tehetsz, hogy megszakítsd a bántalmazás ördögi körét. A videót ezen a linken tudod megtekinteni.

Tudj meg többet a témáról a http://www.kerjsegitseget.com oldalon!

(Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya)

További hírek...