...

Vishing: hamis banki hívások

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2022. 12. 07.


A vishing olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat, akik általában banki ügyfelek.

A vishing (az angol „voice” és „phishing”, vagyis hang és adathalászat szavak kombináció-ja) olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat, akik általában banki ügyfelek. Tipikus formája a vishingnek, amikor a csaló az adathalász hívás során meg-próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépett hiba vagy csalásgyanú miatt telefonál.


Mit tegyen hamis banki hívás esetén?

 Kezelje óvatosan, fenntartással a kéret-len telefonhívásokat!

 Minél sürgetőbb a hívás és az üzenet, annál gyanúsabb! Lassítson és gondolja át alaposan, hogy mit is kérnek valójában!

 Gyanús telefonhívás esetén ne adjon meg személyes adatokat és szakítsa meg a beszélgetést!

 Ha a kijelzett telefonszám valóban a bank ügyfélszolgálati telefonszáma, az sem garancia arra, hogy tényleg onnan keresik. Annak az ellenőrzésére ellenőrzésére, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát, keresse meg a szervezet telefon-számát (a weboldalukon vagy online keresés-sel), és lépjen velük kapcsolatba közvetlenül!

 Ne használja az ellenőrzéshez a hívó által megadott telefonszámot! A szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz hozhatták létre.

 A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat Önről vagy a vállalatról, amelynek dolgozik, például a közösségimédia-profilok felhasználásával. Nem bíz-hat meg a hívóban csak azért, mert ő ismeri ezeket az adatokat.

 Soha ne adja meg a betéti vagy hitelkártyája PIN-kódját, CVV kódját, vagy az online banki jelszavát! A bankok/banki ügyintézők sosem kérik el ezeket az információkat!

 Soha ne telepítsen mások kérésére olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer!

 Soha ne utaljon pénzt telefonon érkező kérésre! Egy bank sosem kér ilyet.

 A csalási szándékú hívásokat jelentse a bankjának!


forrás: kiberpajzs.hu

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya


További hírek...