...

A tragédia kis odafigyeléssel megelőzhető!

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 01. 27.


Az elmúlt időszakban egyre emelkedik a kéménytüzek száma Zalában, ahol 2022-ben 117 lakástűz keletkezett.

Az elmúlt időszakban egyre emelkedik a kéménytüzek száma Zalában, ahol 2022-ben 117 lakástűz keletkezett. Tűzeset során hárman vesztették életüket, közülük egy ember lakástűzben. A tűzoltók ezen kívül mintegy 48 esetben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét az ingatlanokban, s hatan szenvedtek szén-monoxid mérgezést.


A fűtési szezonban sokat tehet saját és családja biztonsága érdekében, ha

🔥 szilárd tüzelésű fűtőberendezésében csak és kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz fával fűt! A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék, vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék (faforgács, brikett stb.). Helyesen fűt akkor, ha egyszerre nem rak sok fát a tűzre, és begyújtásnál kerüli a színes papírokat, újságokat, főként a tűzveszélyes folyadékokat!

🔥 nem nedves fával fűt! A nedves fa eltüzelésekor a kémény járatában a nagymértékű vízgőz kondenzációja, a kátránnyal, szurokkal együtt lecsapódva a falazaton átszivárog, a lakószobákban barna, sárga bűzös foltosodást okoz. A kémény belső falán lerakódott kátrány pedig kéménytűzhöz vezethet!

🔥 nem dob a tűzre szemetet, például textíliákat, műanyagot, háztartási hulladékot!

🔥 évente legalább egyszer ellenőrizteti kéményét és tüzelőberendezését szakemberrel! A kéményseprői szolgáltatás INGYENES, ha otthonába nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet. A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyeztet vele a 1818-as számon, vagy interneten keresztül.

🔥 beszerez egy füst-, valamint szén-monoxid-érzékelőt! Ezek az eszközök évente több száz ember életét mentik meg Magyarországon, így Zala megyében is azzal, hogy idejekorán felhívják a lakástulajdonosok figyelmét a problémára!


🚒 Baj esetén tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

További hírek...