...

Vigyázat, csalók!

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 04. 06.


Minden esetben kezelje fenntartással az ismeretlen telefonhívásokat, e-mailes, sms-es megkereséseket!

Telefonon SOHA ne adja meg:

- bankkártyája vagy

- netbankja belépési adatait!


Ne telepítsen ismeretlen programot számítógépére, telefonjára! Akkor sem, ha a bankja nevében, a bankja telefonszámáról telefonáló személy kéri! Ha a hívó valamilyen bankkártyával vagy bankszámlával kapcsolatos problémára hivatkozik, szakítsa meg a hívást, és hívja fel Ön a bank ügyfélszolgálatát!


Minden esetben kezelje fenntartással az ismeretlen telefonhívásokat, e-mailes, sms-es megkereséseket! Ne legyen hiszékeny! Nem reális, hogy ismeretlenek a könnyű meggazdagodás lehetőségét ajánlják fel másoknak.


Semmilyen körülmények között ne adjon meg bizalmas információkat, banki adatokat vagy azonosítókat olyan hívásra, vagy e-mailben, sms-ben kapott felkérésre, amit nem Ön kezdeményezett! Hiába látszanak valódinak, a megadott linkek és a telefonszámok mind hamisak, s a csalók kezében vannak. Bankja jól ismert telefonszámát és webcímét Ön írja be, mielőtt saját tranzakciót kezd.


Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!


Ha valaki más utalna Önnek pénzt, annak elég a nevét és bankszámláját megadni, más adatra, netbankos kódos megerősítésre nincs Öntől szüksége. Ugyanis ha ezeket is megadja, a csalók már hozzá is fértek a számlájához.


Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek! Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják.


A bank telefonon soha nem ad utasítást semmilyen átutalásra az ügyfélnek.


Amennyiben mégis megadtak valamilyen adatot a csalóknak, akkor a bankkártya letiltásáról azonnal intézkedjenek a pénzintézetüknél!


További információ: www.kiberpajzs.hu 


ZALA VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI ALOSZTÁLYA




További hírek...