...

Ne kockáztass! II.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 07. 10.


Az Országos Rendőr-főkapitányság NE KOCKÁZTASS! címmel készített figyelemfelhívó kisfilmeket az online csalások megelőzése érdekében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság NE KOCKÁZTASS! címmel készített figyelemfelhívó kisfilmeket az online csalások megelőzése érdekében a Rendőrség szóvivője, Gál Kristóf r. ezredes közreműködésével.


A második rész megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://www.youtube.com/watch?v=n_OhpAHTiMo


A második részben azt a csalási módszert mutatják be, amikor az elkövető magát bankbiztonsági dolgozónak kiadva hívja fel gyanútlan áldozatát, azzal, hogy a számláját támadás érte. (Ez egyébként részben igaz, de a támadást maga a telefonáló hajtja végre.) Érzékeny banki azonosítókat, tranzakcióhoz szükséges kódokat kér a támadás „megakadályozásához”. Ezek birtokában aztán ő maga csapolja meg a sértett számláját.


❌ Sem a bank, sem más hatóság nem kéri a banki hivatalos, vagy bankkártya-adataidat, netbankos fehasználóvedet, vagy jelszavaidat!

❌ Ne tölts le semmilyen ismeretlen programot!

❌ Ne biztosíts ismeretlen személyeknek hozzáférést a telefonodhoz, vagy a számítógépedhez.

❌ Ha ilyen telefont kapsz, azonnal bontsd a vonalat!

❌ Hívd fel a bankot a hivatalos honlapján található ügyfélszolgálati telefonszámon!


Ha egy vadidegen, magát biztonsági őrnek kiadó alak az utcán a lakáskulcsodat és a házriasztó kódját kérné arra hivatkozva, hogy megakadályozza az épp otthonodban zajló lakásbetörést, te odaadnád neki?


Ha élőben nem hiszed el, online se dőlj be!

További hírek...