...

Csalók és kóklerek az építőiparban

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 08. 24.


Több jel is utalhat arra, hogy azok az emberek, akik megjelentek az építkezésünkön csalók vagy kóklerek, akik valójában nem értenek a szakmához vagy csak a pénzünket akarják kicsalni.

Több jel is utalhat arra, hogy azok az emberek, akik megjelentek az építkezésünkön csalók vagy kóklerek, akik valójában nem értenek a szakmához vagy csak a pénzünket akarják kicsalni. Az egyszerű kóklereket könnyű megismerni a rendezetlen ruháról, szedett-vedett piszkos szerszámokról, általános rendetlenségről, ami körülveszi őket. A csalókat inkább a mézesmázos stílusuk, és a közismert módszereik buktathatják le.


GYANAKODJUNK, HA

– Ha szerződés nélkül akarják elkezdeni a munkát.

– Ha a vállalkozónak nincs internetes jelenléte, ellenőrizhető referenciái.

– Ha minden összeg három nullára végződik az ajánlatban, azaz csak nagyjából van kiszámolva.

– Ha az építési anyagok változásához kötik a munkadíj végső összegét, árgaranciát nem ad a vállalkozó.

– Ha a vállalkozó nagyon sürget minket, nyomás alatt akar szerződést aláíratni velünk.

– Ha azt szeretnék, hogy magánszemélyeknek utaljunk. Ezt csakis cég hivatalos számlájára tegyük.


Fontos, hogy fenyegetés hatására nem szabad fizetni!

Legyen résen, vegye észre a baljós jeleket!


VÉDJE MAGÁT SZERZŐDÉSSEL, SZAKÉRTŐVEL!

1. A megfelelő szerződés fontos, de a vállalkozó kiválasztása is lényeges lépés. Mindenekelőtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a kapott árajánlatunk, arra szól, amire kértük és nem másra! Nézzük meg, hogy vannak-e benne bizonytalan dolgok, változó tényezők! Tegyük próbára a szakembert! Kérdés esetén vajon segít-e nekünk az ajánlattevő?

2. Mindig legyen aláírt papír alapú szerződésünk, és abban tisztázzuk a részleteket! Számunkra is jobb, ha látjuk leírva is, hogy mit szeretnénk, ha van időnk átgondolni és megfogalmazni azt. A vita elkerülése érdekében pontosan írjuk le a munkával érintett négyzetmétereket is!

3. Előfordulhat, hogy a körülmények negatív hatásai miatt az ár valamelyest változik. Ilyen egy váratlan áremelkedés az alapanyagok piacán vagy a menet közben kiderülő többlet munkák. Ha ez felmerül, állapodjunk meg a kivitelezővel arról is, hogy milyen okból és legfeljebb mennyivel emelkedhet az ár, és ezt is írjuk bele a szerződésbe!

4. A szerződéseket soha ne nyomás alatt írjuk alá. Ne engedjük meg, hogy a szerződés előtt az udvarunkba behordják az anyagot, elkezdjenek dolgozni. Előre írjuk meg az okiratot egyeztetett időpontban. Aki teheti vonja be ebbe a rokonait, barátait, hogy alaposan átolvassák a dokumentumokat.

5. A folyamatba vonjunk be szakembereket, akik megvédhetnek minket a csalóktól, a silány munkától. Ügyvéddel, műszaki ellenőrrel tartsuk ellenőrzésünk alatt a folyamatokat!

 

További hírek...