...

Online zaklatás

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 11. 14.


A közösségi oldalak mindenki számára szabadságot adnak, bárki megoszthat, hozzászólhat és küldhet üzenetet. Sajnos ebbe a „bárkibe” a rossz szándékú felhasználók is beletartoznak.

A közösségi oldalak mindenki számára szabadságot adnak, bárki megoszthat, hozzászólhat és küldhet üzenetet. Sajnos ebbe a „bárkibe” a rossz szándékú felhasználók is beletartoznak. Jó eséllyel gyermekünk még nincs felkészülve a velük való találkozásra, nem számít rá, hogy általa írt kommentre gyűlölködő válaszok is érkezhetnek, vagy ami még rosszabb, akár online zaklatások célpontjává is válhat.


A szülők viszont sokszor nem is tudnak a problémáról, hiszen a zaklatást az online térben nehezebb észrevenni, mint a való életben.


Mit tehetünk szülőként?


Megfelelő adatvédelmi beállításokkal és kellő óvatossággal elkerülhetjük a kéretlen üzenetek nagy részét. Fontos megtanítani gyermekünknek, hogy soha ne fogadja el idegenek bejelölését, és állítsuk be, hogy profilja csak a barátai számára legyen látható.

Ha gyanítjuk, hogy gyermekünket negatív élmények érik a közösségi oldalakon, beszéljünk vele, és biztosítsuk arról, hogy hozzánk bármikor fordulhat!

Ha kiderül, hogy gyermekünket valóban zaklatják, segítsünk neki megoldani a problémát! A közösségi oldalon lehetőség van blokkolni vagy jelenteni azokat a felhasználókat, akik nem megfelelően viselkednek. A bántó üzenetekre ne válaszoljunk, de mentsük el őket, hiszen bizonyítékként szolgálhatnak! Ha indokolt, fontoljuk meg a rendőrség bevonását is!


Forrás: Nemzeti Kibervédelmi Intézet Facebook-oldala

További hírek...