...

„Nem tudok várni” program

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 12. 22.


El tudja képzelni, hogy milyen olyan betegséggel élni, ami miatt naponta akár 5-20 alkalommal kell mosdóba mennie?

El tudja képzelni, hogy milyen olyan betegséggel élni, ami miatt naponta akár 5-20 alkalommal kell mosdóba mennie? Tudja, hogy mennyi nyilvános mosdó érhető el Magyarországon?


A Crohn betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis Ulcerosa) a gyomor-bélrendszer krónikus gyulladásával jár, röviden IBD-nek nevezzük. A gyulladás fájdalmat, görcsöket és hasmenést okoz, így a betegek hirtelen késztetést tapasztalhatnak a mosdó használatára.


A Crohn betegségben vagy a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő közel 60 000 magyar ember elsődleges életmódbeli problémája, hogy hová tud mosdóba menni, amikor vásárol, ügyeket intéz vagy éppen a munkahelyére utazik.


E két betegséggel való együttélés minden nap egy kihívás és jelentős társadalmi elszigeteltséget okozhat. Mivel mindkét betegségnél sokszor előfordulhat a sürgető hasmenés, így sokan úgy döntenek, hogy otthon maradnak. Azoknak, akik szeretnének otthonról kimozdulni, úgy kell a tevékenységeiket tervezni, hogy mindig legyen hozzáférhető mosdó, mivel több beteg jelezte már, hogy közterületen érte baleset, mert nem jutott be a mosdóba.


A „NEM TUDOK VÁRNI” PROGRAMRÓL


A „Nem tudok várni” programot a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete 2023-ban indította el, külföldi működő minták alapján, hogy javítsa az IBD-ben szenvedő betegek mosdóhoz való hozzáférését. A program részeként befogadóhelyeket keresünk, akik hajlandóak kinyitni a mosdójukat a betegek előtt, bármiféle kérdés felvetése, kötelező fogyasztás vagy vásárlás elvárása nélkül.


A befogadóhelyek a „Nem tudok várni” alkalmazásba kerülnek, amely lehetővé teszi a hozzáférhető mosdók megtalálását, mielőtt a beteg elindulna otthonról.


A „Nem tudok várni” kártya az applikációban kerül tárolásra, amelyet igény esetén a betegek ki tudnak nyomtatni. Csak azok a betegek jutnak kártyához, akik a kezelőorvosuk által aláírt és pecsételt jogosultságot igazoló dokumentumot az applikációba feltöltötte, ezzel elkerülve a jogosulatlan használatot.


BEFOGADÓHELYEK


A társadalmi felelősségvállalás jegyében a programhoz bárki csatlakozhat, aki szeretné ezt a közösséget támogatni. A programhoz való csatlakozással Ön is hozzá tud járulni egy megértő, biztonságos és barátságos környezet kialakításához.


A programhoz való csatlakozás lehetővé teszi a jogosult betegek számára, hogy megszabaduljanak a szorongástól, félelemtől és stressztől, amellyel otthonuk elhagyásakor szembesülnek.


Minden vállalkozás, aki csatlakozik a „Nem tudok várni” programhoz, megjelenik a „Nem tudok várni” alkalmazásban. A vállalkozások igényelhetnek matricát, amelyet az üzletük ablakán tudnak elhelyezni. A matrica jelzi az inkontinenciában szenvedőknek, hogy a mosdók nyitva állnak és elérhetők, minden kérdés nélkül.


MOBILALKALMAZÁS

A „Nem tudok várni” alkalmazás segít a betegeknek megtalálni a legközelebbi elérhető mosdót, bárhol Magyarországon. Az alkalmazás segítségével a betegek előre megtervezhetik az utazást úgy, hogy a cél eléréséig mindig legyen elérhető mosdó. Az alkalmazás ingyenesen elérhető iOS és Android mobiltelefonokra, de a jogosultság igazolása nélkül csak a befogadóhelyek alap adatai kerülnek megjelenítésre. Az applikációban kerül megjelenítésre a kártya, amelyet igény esetén a betegek ki tudnak nyomtatni.


nemtudokvarni.hu

További hírek...