...

Lajos átlát a hamis banki hívásokon

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2024. 01. 08.


Legyél Te is olyan, mint Lajos!

Lajos átlát a hamis banki hívásokon.

Legyél Te is olyan, mint Lajos!


A KiberPajzs összefogásban részt vevő Partnerek az év során számos hasznos információval látták el a honlapra látogató olvasókat. Ezúttal egy valós hangfelvételt osztott meg a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, mely mindannyiunk számára tanulságul szolgál. Hallhatjuk hogyan próbálnak telefonos csalók becsapni, manipulálni bennünket!


Itt hallgatható meg, hogyan próbálták meg átverni Lajost, aki ezúttal sem dőlt be a csalóknak:

https://www.youtube.com/watch?v=O993gUypKjw&t=34s


Röviden a lényeg:


Lajos a napokban telefonhívást kapott.


A vonal túloldalán lévő hölgy banki dolgozónak adta ki magát, - és valljuk be, elég hitelesen is játszotta a szerepét - de Lajos nem dőlt be neki, időben észrevette, hogy egy banki csalóval van dolga.


A nő állítása szerint hackerek támadták meg Lajos banki fiókját, és Lajos tudta nélkül pénzt utaltak maguknak az ő számlájáról. A hölgy megnyugtatta Lajost, hogy nincs oka aggodalomra, mert ő majd mindenben segít neki. Ehhez nincs más dolga, csak telepítenie kell az AnyDesket.


Mondanunk sem kell, Lajos nem hagyta magát, mivel tudta, hogy az AnyDesk nem egy vírusirtó, ahogyan a csaló állította. Amint a nő rájött, hogy nem tudja őt átverni, elköszönés nélkül lerakta a telefont.


De mi alapján tudta Lajos, hogy egy csalóval beszél? Egyrészt Lajos okos, másrészt árulkodó jel volt, hogy:

- A hölgy túlzottan gyorsan beszélt, túl sok szakmai kifejezést használt, csapongott a témák között, így próbálta Lajost összezavarni. Egy igazi banki dolgozónak egyáltalán nem célja összezavarni!

- Az AnyDesk pedig nem egy vírusirtó, hanem egy olyan program, amivel eszközökről lehet más eszközöket elérni, tehát mondjuk egy számítógépről egy másik számítógépet, vagy okostelefonról egy számítógépet. A csalók bevett módszere, hogy valamilyen módon megpróbálják áldozatukkal telepíttetni ezt a programot, így ha valaki erre próbál meg rávenni, egyből gyanakodjunk!

- Ha kicsit is bizonytalanok vagyunk a hívás valódiságában, inkább tegyük le a telefont, és hívjuk fel a bankunk ügyfélszolgálatát!

Nem kell Lajosnak lenni ahhoz, hogy védekezzünk az internetes csalások ellen. Segítségül kovácsoltunk egy KiberPajzsot.

Ne váljunk áldozattá, harcoljunk közösen a kibercsalók ellen!


FORRÁS: KIBERPAJZS

https://kiberpajzs.hu/hirek/lajos-atlat-a-hamis-banki-hivasokon-legyel-te-is-olyan-mint-lajos-tippek-es-tanacsok


(ZALA VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI ALOSZTÁLYA)

További hírek...