...

A kriptovaluta-befektetések veszélyei

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2024. 04. 10.


Alapszabály: Ha nem értjük, és látjuk át teljesen a blokklánc technológia és piac működését, ne ebbe fektessük a megtakarításainkat!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) arra hívja fel a figyelmet, hogy aki kriptovalutákkal szeretne foglalkozni, nagyon körültekintőnek kell lennie.


Átveréses csalások a kriptovaluták világában nagy számban fordulnak elő. A bűnözők kihagyhatatlannak mondott üzleti lehetőségeket hirdetnek (pl. Facebook-on), amik tipikusan egy éppen induló (ún. Initial Coin Offering (ICO) stádiumban lévő) kriptovalutáról szólnak, amibe érdemes most azonnal invesztálni, mert busás haszonnal kecsegtetnek. Egy másik példa a hamis, vagy a „meggazdagító” AI-okat hirdető csalók, amelyeknél az a hamis ígéret, hogy a mesterséges intelligencia majd sikeresen kereskedik az ügyfél kriptovalutájával és csodálatos nyereséget ér el.


A csalók az ORFK tapasztalatai szerint sok esetben valódi cégeket alapítanak, melyhez az elkövetők által kedvelt helyszín a karib-térségi Saint-Vincent és a Grenadine-szigetek fővárosában található székhelyszolgáltató, tekintettel arra, hogy ezen országban semmilyen kriptovaluta pénzügyi felügyeleti szervnek nincsen hatásköre. A legtöbb esetben a rendőrség sem tud segíteni, ha valaki csalás áldozata lett, ezért különösen fontos tájékozódni, mert az ilyen csalási kísérleteket időben felismerhetők.


Fogadja meg a szakemberek tanácsait!


Bármilyen befektetés előtt:

- Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy rendelkezünk a megfelelő pénzügyi ismerettel. Tartsuk észben, hogy bármilyen befektetés ¦ de különösen a kripto ¦ nem játék, és legrosszabb esetben pár kattintással az egész vagyonunkat elveszíthetjük!

- Mindig végezzünk alapos kutatást! A kriptovaluta piac és technológia óriási sebességgel fejlődik, változik, ezért fontos, hogy napra készek legyünk!

- Vigyázzunk az álszakértőkkel! Sokan hirdetik magukról, hogy bevezetnek bennünket a kriptovaluta kereskedés világába.

- Ingyen pénz nem létezik! Senki sem fog ingyen kriptovalutát ajánlani, és varázslatos mesterséges intelligencia sem létezik, ami egy éjszaka alatt megtöbbszörözi a vagyonunkat. Ha valaki ilyennel kecsegtet, biztosak lehetünk benne, hogy átverés részesei vagyunk. Legyünk szkeptikusak!

- Kerüljük a hype-ot, vegyük észre, ha egy kripto körül túl nagy a felhajtás!

- Soha, semmilyen körülmények között ne adjuk meg másnak a kriptovaluta pénztárcánk belépési adatait! Ha valaki elkéri tőlünk, akkor tudhatjuk, hogy egy csalóval van dolgunk!

- Tájékozódunk a témát érintő törvényekről is! Csak megbízható és jól ismert kriptovaluta-tárcákat, és tőzsdéket használjunk!

- Pénz küldésekor ellenőrizzük pontról pontra, hogy a tranzakció részletei pontosak-e, mielőtt megerősítjük őket!

- Ha mindenképp nagyobb mennyiségű kriptovalutát szeretnénk tárolni, akkor használjuk az internetre nem csatlakoztatott cold walleteket!


Alapszabály:

Ha nem értjük, és látjuk át teljesen a blokklánc technológia és piac működését, ne ebbe fektessük a megtakarításainkat! Ha érdeklődünk a technológia iránt, csak kis összeggel tegyünk próbát.


Forrás: KIBERPAJZS

https://kiberpajzs.hu/hirek/a-kriptovaluta-befektetesek-veszelyei-tippek-es-tanacsok

További hírek...