A gasztronómiai program szeptember 13-14-én Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén várja a látogatókat.
2024-ben 18. alkalommal – szeptember 13-14-én Nagykanizsa szívében, az Erzsébet téren és annak környékén – várja a látogatókat a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál.
A Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület szervezésében megvalósuló kétnapos esemény egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye. A gasztronómiai szakmai munkát a Szabadtűzi Lovagrend támogatja.
A fesztivál és a főzőverseny megrendezésének célja a térség gasztronómiai hagyományainak felelevenítése és átörökítése, valamint Nagykanizsa város idegenforgalmi vonzerejének növelése.
A főzőverseny időpontja: 2024. szeptember 14. (szombat) 8-16 óra között
A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Fő út és Erzsébet tér
A főzőverseny kategóriái:
1. Dödöllekészítés: minimum 3 adag dödöllét kell elkészíteni;
2. Tájjellegű ételkészítés: minimum 3 adag főételt (körettel) vagy egytálételt (bográcsban, roston, grillen, főzve, stb.), valamint desszertet kell elkészíteni.
Részvételi feltételek:
• 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a díjazáskor is ezt a létszámot vesszük figyelembe.
• Nevezési díj: NINCS!
• A versenyen való részvétel feltétele a versenykiírás elfogadása, a kitöltött és aláírt jelentkezési lap határidőben történő leadása.
• Csapatonkénti alapterület: 5 m széles útszakasz, ahol a főzőhelynek, szükség szerint sátornak el kell férnie.
• Az ételek otthon és a helyszínen is elkészíthetők, de szeretnénk, ha minél többen a verseny helyszínén főznék vagy fejeznék be az ételeket.
• Nevezéskor kérjük elküldeni az elkészítendő étel pontos leírását recept formájában, 5 fő részére, anyaghányaddal együtt.
• Minden tájjellegű ételről és különlegesen elkészített dödölléről a helyszínen fotó készülhet.
• Főző- és sütőedényekről, alapanyagokról, tálalóedényekről, dekorációról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
Kérjük, hogy a versenyző csapatok esztétikus környezetet alakítsanak ki standjaikon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát!
Amit a szervezők biztosítanak:
• Csapatonként 1 db asztalt (kb. 2 m²)
• Ivóvízvételi lehetőséget
• Csapatonként 3 kg burgonyát
• A rendezvény általános biztosítását
• A központi szemételszállítás megszervezését
FONTOS INFORMÁCIÓK:
• Versenyen kívüli főzés TILOS!
• Az elkészült étkeket TILOS pénzért értékesíteni.
• Egy csapat több kategóriában is indulhat, ebben az esetben több nevezési lap leadása szükséges.
• Főzéshez szükséges biztonsági gázpalackról és porral oltó készülék beszerzéséről a csapatok önállóan gondoskodnak. Az egyéb melegítési mód (fa, villany, szén, stb.) nem megengedett!
• Felhívjuk a főzőcsapatok figyelmét, hogy a főzés során felhasználandó, személyesen beszerzett hús- és romlandó áruról a vásárláskor kapott számlát, bizonylatot hozzák magukkal, mivel azt az élelmiszerbiztonsági szervek, ÁNTSZ, fogyasztóvédelem részéről kérhetik közegészségügyi ellenőrzés címén.
• A csapatoknak a helyszínen 9.30-kor baleset- és tűzvédelmi oktatást tartunk, melyen a csapatkapitányok részvétele kötelező!
• A baleset- és tűzvédelmi oktatáson való részvételt és az elhangzottak megismerését aláírással igazolni szükséges!
• A versenyen résztvevők kötelesek betartani az alapvető baleset- és tűzvédelmi előírásokat!
• A résztvevő csapatok saját felelősségükre vesznek részt a versenyen. Az esetlegesen bekövetkezett balesetekért a szervezők felelősséget nem vállalnak!
• A csapatok a rendezvény területén gondatlanságból okozott károkért felelősséggel tartoznak.
• Áramvételezést és hűtőt a szervezők nem tudnak biztosítani.
• Az eredményhirdetés után a csapatoknak a helyszínt 18 óráig el kell hagyniuk. A rendezvény teljes időtartama alatt tilos hang és zaj keltésére alkalmas eszközöket üzemeltetni.
• A rendezvény Nagykanizsa város lakosságának kikapcsolódását, szórakozását szolgálja, a rendezvény pártpolitikától mentes.
• A nevezési lap beküldésével a csapat minden tagja elfogadja a nevezési feltételeket.
• A rendezvényen keletkező hulladékot zárt hulladékgyűjtő zacskóban, a területen rendelkezésre álló letelepített hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A területet tisztán kérjük a rendezvény végén visszaadni.
• A rendezvény során nem engedélyezett a főzőhely melletti / mögötti területen bármely fajta gépjármű tárolása. A területről a járműveket kipakolás után el kell távolítani.
• A szabályok betartását a szervezők folyamatosan ellenőrzik.
Nevezési határidő: 2024. augusztus 26. (hétfő) 16 óra
• A határidő lejárta után és a helyszínen történő jelentkezésre nincsen mód.
• A versenyben kizárólag az előzetesen nevezett csapatok vehetnek részt.
A versenynap várható menete 2024. szeptember 14-én:
• 7.30-9.00 – Jelentkezés a rendezőknél
• 9.30 – Részletes eligazítás az értékelésről a zsűri sátránál;
Baleset- és tűzvédelmi oktatás, higiéniai szabályok ismertetése (Itt csapatonként 1-1 fő megjelenése kötelező!)
• 11.00 – A főzőverseny ünnepélyes megnyitója
• 11.30-tól – A zsűri megkezdi az értékelést
• 16.00 – A főzőverseny vége
• 16.30 – Ünnepélyes eredményhirdetés
Zsűrizés:
A zsűri neves hazai gasztronómiai szakemberekből áll, akik a versenykiírásnak megfelelően, pontrendszerben értékelnek. A mozgó zsűrizés során a zsűritagok a verseny egész ideje alatt a résztvevők között tevékenykednek, ezzel is közvetlenebbé téve a versenyzőkkel való kapcsolatot.
A zsűri döntése megfellebbezhetetlen!
Az értékelés legfontosabb szempontjai:
• az elkészített étel íze
• tálalása
• elkészítésének menete
• a csapat megjelenése
• a főzőhely hangulata
• hagyománytisztelet
• egyediség
Az értékeléshez szükséges 1 adag ételt 15.00 óráig a zsűrizés helyszínen kell leadni.
A tálaláshoz szükséges eszközöket minden résztvevő csapat egyénileg biztosítja. A tálalás külleme is pontot érhet. (Az egyszer használatos műanyag tányérokat és evőeszközöket a zsűri nem fogadja el!)
A zsűrit alkoholtartalmú italokkal kínálni szigorúan tilos!
Díjazás:
• Minden résztvevő csapat emléklapot vehet át.
• Az 1-3. helyezett csapatok oklevelet és serleget kapnak, valamint tárgyjutalomban részesülnek.
• A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. A zsűrinek jogában áll különdíjban és tárgyjutalomban részesíteni a csapatokat. Az eredményhirdetés idejére legalább 1 csapattagnak az eredményhirdetés helyszínén kell tartózkodnia.
További információ:
Tóth István
telefon: 30/894-2603; e-mail: moricz.kiskanizsa@gmail.com
www.kanizsaikultura.hu