...

Zalában Keszthelyen várják az Erőművek Éjszakája látogatóit

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 10. 16.


A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kinyitja kapuit Zala vármegyében a keszthelyi szennyvíztisztító telep is október 27-én. Az Erőművek Éjszakáján az érdeklődők a háztartásokból kikerülő szennyvíz tisztulásának útját követhetik végig, megtudhatják, hogyan szűrik meg a beérkező szennyvizet, és milyen tisztítási folyamatokon megy keresztül, mire visszaengedhető az élővizekbe.


Az Erőművek Éjszakája országos rendezvényhez csatlakozott Zala vármegyei helyszínen a víz útját követhetik majd végig az érdeklődők. Az ivóvízként használt víz megtisztítása létfontosságú annak érdekében, hogy a háztartásokból kikerülve ne szennyezze környezetünket. A keszthelyi szennyvíztisztító telep a térség számára gondoskodik a keletkező szennyvíz elvezetéséről és kezeléséről. A látogatók megnézhetik, hogyan szűrik meg a beérkező szennyvizet, milyen mechanikai, biológiai és bizonyos esetekben kémiai tisztítási folyamatokon megy keresztül mire a legutolsó fertőtlenítő fázis után olyan minőségű víz keletkezik, ami ugyan nem ivóvíz-tisztaságú, de veszély nélkül lehet az élővizeinkbe visszaengedni.


A teljes szennyvíztisztítási folyamat mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a biogázüzemmel, ahol láthatják a szennyvíztisztítás melléktermékeként képződő biogáz hasznosításának lehetőségeit.


Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.


Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül.

Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.


A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 11-től lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.


(Fotó: Erőművek Éjszakája)

További hírek...