...

Zalában két helyszín is kinyitja kapuit idén az erőművek éjszakáján

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2024. 10. 09.


Már lehet regisztrálni az országos programra.

Kivételes alkalom, hogy beléphetnek a Zala vármegyei szennyvíztisztítókba az érdeklődők: október 25-én a keszthelyi szennyvíztisztító telep és a Zalaegerszegi víztisztító is megnyitja kapuit a látogatók előtt. Az Erőművek Éjszakáján az érdeklődők megtudhatják, hogyan lesz a szennyvízből alternatív üzemanyag, és végig követhetik a háztartásokból kikerülő szennyvíz tisztulásának útját is. 


Azt, hogy hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, még el tudjuk képzelni. No de hogy a szennyvízből alternatív üzemanyag is lehet, azt már kevésbé. Az Erőművek Éjszakája országos rendezvényhez csatlakozott két Zala vármegyei helyszínen a víz útját követhetik végig az érdeklődők. Kizárólag ezen az estén nyitja meg kapuit a Zalaegerszegi Víztisztító és a Keszthelyi szennyvíztisztító telep.


Keszthelyen a 12 év feletti látogatóknak lehetőségük lesz tiszta vizet önteni a pohárba, ha bejárják a szennyvíztisztítás útját. A séta során megismerkedhetnek a szennyvíztisztítás folyamatával és a saját szemükkel láthatják, hogy a csatornákon a telepre érkező koszos vízből hogyan lesz olyan minőségű víz, amely ugyan nem ivóvíz-tisztaságú, de veszély nélkül lehet az élővizeinkbe visszaengedni. Az érdeklődők megismerkedhetnek a biogázüzemmel is, ahol láthatják a szennyvíztisztítás melléktermékeként képződő biogáz hasznosításának lehetőségeit. 


Zalaegerszegen választ kaphatunk arra, hogy miként válik a szennyvíz olyan üzemanyaggá, amelynek segítségével például a tisztítótelepen közlekedő járművek is működnek. A látogatók megismerkedhetnek a biogáz felhasználás feladataival, bepillantást nyerhetnek a hulladékhasznosítás és energiatermelő rendszer működésébe, és láthatják, hogy milyen feladatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a szennyvízből üzemanyag keletkezzen.  


A MEKH idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek Éjszakáját. 2024. október 25-én ismét különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat hazánk legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményén. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni október 7-től lehet a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon.


A főszervező MEKH legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.


Az Erőművek Éjszakáján a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését. A hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény minden évben több ezer látogatót vonz. A szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni.


Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti, aki az eseményt megelőzően több olyan helyszínen is járt, amelyeket október 25-én személyesen is felkereshetnek a látogatók. Kedvcsináló bejelentkezései elérhetők a MEKH Facebook-oldalán.


A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 7-től lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.


(Fotó: Erőművek Éjszakája)


További hírek...