...

A szilveszteri tűzijátékokról

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata

2023. 12. 22.


Petárda birtoklása, felhasználása magánszemély részére továbbra sem engedélyezett!

A 2011-ben hatályba lépett jogszabályváltozások következtében kibővült a szabadon birtokolható polgári célú pirotechnikai termékek köre.


Az 1. osztályba tartozó játékos pirotechnikai termékeket (torta tűzijátékok) 14 év feletti személy 1 kg nettó tömegig (hatóanyag-tartalomig), a 2. osztályba sorolt kis tűzijátékokat 16 év életkor felett 1 kg nettó tömegig (hatóanyag-tartalomig) birtokolhat. A 3. osztályba tartozó közepes tűzijáték eszközöket 18 év feletti személy, legfeljebb 3 kg hatóanyag-tartalomig birtokolhat engedély nélkül december 28-tól január 5-ig. Utóbbi termékek csak december 28-31. között vásárolhatók meg és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatók fel.


A 14. életévét be nem töltött személy 1. pirotechnikai osztályba sorolt terméket, valamint a 16. életévét be nem töltött személy 2. pirotechnikai osztályba sorolt terméket csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel.


A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.


A T1, P1 osztályba tartozó színházi és egyéb (pl.: vakond elleni füstölő) termékeket csak nagykorú személy birtokolhatja, az egyszeri felhasználáshoz szükséges mennyiség erejéig.

A gyakorlatban a fenti osztályokba sorolt pirotechnikai termékeket a csomagolásukon található, magyar nyelvű címkéről lehet felismerni.


A szabadon birtokolható termékeket más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben, továbbá tetőtérben, alagsorban, pincében tilos tárolni. A pirotechnikai termékeket elzárva kell tartani, ha ez nem oldható meg, akkor nem hagyhatók felügyelet nélkül.


Figyelem! A hatóanyag-tartalomtól és a kalibertől függetlenül tűzijáték bombákat nem szabad árusítani, valamint az engedély nélküli felhasználásukat is bünteti a törvény!


Petárda birtoklása, felhasználása magánszemély részére továbbra sem engedélyezett!


Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Alosztálya

További hírek...